Loading..
5.6.2017.

Namignimo suncu

Sunce je nekad vladalo civilizacijom i određivalo nam život. Već nekoliko godina ti se sunčani junaci i bogovi vjerojatno podsmjehuju zabludama preporuka o rizicima izlaganja suncu.

 

PAMETNO SUNČANJE

Statistike pokazuju da čak 70 posto ljudi ima tegobe zbog pomanjkanja vitamina D. Kod depresivnih stanja, hormonalnih smetnji, bronhitisa, osteoporoze, karijesa i brojnih drugih teško ćete od svog liječnika dobiti recept/preporuku vezanu uz sunce. Stoga uzmite stvar u svoje ruke i naučite mu se izlagati pravilno. I priprema iznutra, odn. pravilna prehrana ublažit će brojne neželjene simptome koje zapravo neopravdano pripisujemo suncu. Tijelo se posve samostalno zna s njima uhvatiti ukoštac ukoliko ima na raspolaganju dovoljno vitamina i antioksidansa. Sirova hrana s malo ugljikohidrata štiti tijelo da ni ne pocrveni. 
 

SUNČANI MENI

Visoki faktori komercijalnih zaštita puni su toksičnih supstancija, koje ponajprije blokiraju apsorpciju vitamina D. Rješenje je, dakle, u prirodnoj, odnosno mineralnoj zaštiti. To je itekako važno za trudnice, djecu i sve koji vode računa o sebi. Još nešto morate znati o zaštitnom faktoru. Viši zaštitni faktor ne znači da će vas krema bolje čuvati od sunčevih zraka, nego označava koliko vremena možete biti izloženi suncu. Zaštitni faktor 5 na primjer znači da na suncu možete biti pet puta dulje nego bez zaštitnog faktora. Ključ lijepog izgleda su, dakle, umjerenost i pripremljenost.
 

PRIPREMA MACERATA ZA SUNČANJE

Crvena mrkva, orasi u ljusci i maslinovo ulje sastojci su domaćeg macerata. Proces maceracije je namakanje biljnih dijelova u ulju i daje odličnu zaštitu koži s faktorom pet. Kako se počinjem sunčati mnogo ranije no što orasi zazelene, to ulje sačuvam u hladnjaku za drugu godinu. Od betakarotena sadržanog u mrkvi koža je njegovana. 

 

  • 30 zelenih oraha
  • 4 mrkve
  • pola litre maslinovog ulja
     

1. Orahe prerežemo na četvrtine i stavimo u staklenku.
2. Mrkvu naribamo i njome popunimo staklenku.
3. Zalijemo maslinovim uljem.
4. Staklenku zamotamo u aluminijsku foliju i ostavimo 30 dana.
5. Procijedimo i uskladištimo u tamnom prostoru.

  
   

 

JEDNOSTAVAN RECEPT ZA MINERALNU KREMU ZA SUNČANJE S FAKTOROM 18–20

  • 4o g kokosovog ulja
  • 40 g karite maslaca
  • 10 g pčelinjeg voska
  • 10 g cinkovog oksida
  • žličica eteričnog ulja (kokos/vanilja/lavanda)

 

Vosak i ulje stavite u staklenu posudicu i zagrijte je u vodenoj kupelji. Kad sastojci postanu tekući, posudicu maknite s vatre. Potom umiješajte cinkov oksid i mirise. Kako se ne bi stvorile grudice najbolje je koristiti ručni, odnosno štapni mikser. Kremu ulijte u posudice i ohladite. 

 

SAVJETI

Umjesto karite maslaca možete koristiti kakao maslac predivnog mirisa. U kremu možete umiješati i žličicu E vitamina, koji će je stabilizirati i odličan je protiv starenja. Preporučujemo da u kremama za sunčanje ne koristite citrusne mirise, a kremu morate potrošiti u šest mjeseci. Krema za sunčanje nije vodootporna stoga je nanesite nakon kupanja ili znojenja. Stvara mehaničku, a ne kemijsku zaštitu pa je primjerena za sve tipove kože.

   

MINERALNA ZAŠTITA

Brojna ulja sadrže prirodnu zaštitu faktora od 2 do 6. Među njih spadaju sezamovo, avokadovo, kokosovo, konopljino odn. sojino ulje. Pritom mislimo isključivo na hladno prešana ulja. Viši zaštitni faktor ima karite maslac i ulje pšeničnih klica (oko 20!), dok za ulje sjemenki malina kažu da koketira čak sa zaštitom većom od 30. Brojna ulja nisu termostabilna, stoga su upotrebljiva. 

   

UH, ŠTO PEČE

Grilanje je, dakle, zabranjeno. No, ponekad se dogodi da sunca ipak bude previše. Tada je dobro posegnuti po nevenovim, odn. još bolje melemom od gospine trave, aloe vera gelom, jogurtom... Možda još niste upoznati sa specifičnostima lavandina ulja. Može se nanositi neposredno na rane, opekline, ožegline, rane od ležanja, mrlje pa ga je dobro nositi u torbici. Regenerira kožu pa se može miješati i u ulja za njegu nakon sunčanja, odn. kupanja.