Loading..
For shipping to United States, please visit our Lisca English store.
15.10.2019.

Važnost samopregledavanja dojki


Priznajte, ponekad ste pomalo lijene. Koliko su vas već puta upozorili kako je važan mjesečni samopregled dojki? I koliko ste puta same sebi rekle da ćete početi taj mjesec, a onda ste na to posve zaboravile? Pa ipak bi bilo dobro kad bi vam samopregled dojki, koji pripomaže ranom otkrivanju raka dojki, prešao u naviku – nekako poput pranja zubi. Najbolje bi bilo samopregled započeti već u mladosti i činiti to svaki sedmi do deseti dan nakon početka menstruacije sve do menopauze, a potom na izabrani dan u mjesecu. 

Osvježite pamćenje i pogledajte kako treba pravilno pregledavati dojke:


Samopregled dojki
 1. Stanite pred ogledalo i dobro pogledajte dojke te se uvjerite da na njima nema vidljivih promjena – crvenila, oteklina, uvučene kože ili bradavica, iscjetka iz dojke… Potom spojite ruke iznad glave i opet provjerite vidite li kakve promjene.


Samopregled dojki
2. Podignite desnu ruku, lijevi dlan stavite na desnu dojku. Istegnite prste pa ih stisnite i kružnim pokretima prepipajte cijelu dojku tako da počnete na vanjskom obodu dojke i rukom se pomičete prema bradavici. To ćete najlakše učiniti nasapunani pod tušem jer će vam dlan glatko kliziti po koži.


Samopregled dojki
3. Nagnite se naprijed i desnom rukom poduprite desnu dojku. Nježnim kružnim pokretima lijeve ruke blago pritiskajte dojku.


Samopregled dojki
4. Nagnite se naprijed i spustite lijevu ruku. Stisnutim prstima desne ruke prepipajte lijevi pazuh, potom ponovite pregled još raširenih prstiju.
Cijeli postupak ponovite na drugoj dojci.

 

Prilikom samopregleda dojki obratite pažnju na promjene veličine, oblika i boje kože, eventualna otvrdnuća pa i na promjene bradavica – njihovo uvlačenje, iscjedak, promjenu veličine i slično. Već prilikom prvog pregleda i upoznavanja dojki ustanovit ćete da se razlikuju po veličini i obliku, a česta su na njima i otvrdnuća. Stoga na prvom sljedećem mjesečnom pregledu obratite pažnju prvenstveno na promjene.

Dobro pregledajte i prepipajte obje dojke, a u slučaju eventualnih promjena odmah se posavjetujte s liječnikom.