4 koraka samopregleda dojki

4 koraka samopregleda dojki
4. listopada 2022.

Naš, Liscin svijet, gotovo se cijelo vrijeme vrti oko grudi – i oko toga kako da im bude najudobnije u grudnjaku ili kupaćem. Pa ipak mora doći listopad da se i mi koje se svaki dan bavimo ženskim grudima prisjetimo kako bismo nekoliko običnih minuta svaki mjesec morale namijeniti njihovu pregledavanju.

Samopregledavanje grudi, naime, pomaže ranom otkrivanju raka dojki i moralo bi nam prijeći u naviku. S tim bismo trebale počinjati već u mladosti i to nastaviti do menopauze svaki sedmi do deseti dan nakon početka menstrucije, a potom izabrani dan u mjesecu.

Ukoliko to još ne radiš, izdvoji nekoliko minuta i pročitaj kratke upute kako pravilno pregledavati svoje grudi.


1. korak

Stani pred ogledalo i dobro pogledaj dojke te se uvjeri da na njima nema vidljivih promjena – crvenila, oteklina, uvučene kože ili bradavica, iscjetka iz dojke…

Potom spoji ruke iznad glave i opet provjeri vidiš li kakve promjene. 


2. korak

Podigni desnu ruku, lijevi dlan položi na desnu dojku. Ispruži prste pa ih stisni i kružnim pokretima prepipaj cijelu dojku tako da počneš na vanjskom obodu dojke i rukom se pomičeš prema bradavici.

To ćeš najlakše učiniti nasapunana pod tušem jer će ti dlan glatko kliziti kožom. 


3. korak

Nagni se prema naprijed i desnom rukom podupri desnu dojku.

Nježnim kružnim pokretima lijeve ruke blago pritišči dojku.


4. korak

Nagni se prema naprijed i spusti lijevu ruku. Stisnutim prstima desne ruke prepipaj lijevi pazuh, potom ponovi pregled još uvijek raširenih prstiju.

 

Cijeli postupak ponovi na drugoj dojci.


Prilikom samopregleda grudi obrati pažnju na promjene veličine, oblika i boje kože, eventualna otvrdnuća (kvržice) pa i na promjene bradavica – njihovo uvlačenje, iscjedak, promjenu veličine i slično. Već prilikom prvog pregleda i upoznavanja dojki ustanovit ćeš da se razlikuju po veličini i obliku, a česta su na njima i otvrdnuća. Stoga na prvom sljedećem mjesečnom pregledu obrati pažnju prvenstveno na promjene.

Dobro pregledaj i prepipaj obje dojke, a u slučaju eventualnih promjena odmah se posavjetuj s liječnikom.

A pobrini se i da nosiš grudnjak prave veličine i model u kojem se osjećaš zaista udobno.

 

© 2023 Lisca d.o.o. Sva prava zadrzana.