Ah, opet te mršavice

import-hr
18. svibnja 2021.

U modnoj industriji teško je izbjeći komentare poput: »Samo mršavice promovirate« i »Zašto ne objavljujete više fotografija običnih žena«. Modni svijet oduvijek ima svoje standardne mjere za manekenke, koje se koriste u cijelom svijetu, no brojni to ne znaju.

Zašto, dakle, češće gledamo rublje na vitkim manekenkama, pročitajte u nastavku.

 

 Ah, opet te mršavice


1. Sve kreće od veličine 38

Već tijekom školovanja budući modni dizajneri najprije se upoznaju s brojem 38. Riječ je o standardnoj osnovnoj veličini, s kojom počinju krojiti i dizajnirati. Kasnije se preostali veći ili manji brojevi (36, 40, 42…) prilagođavaju prvom kroju, koji je napravljen u broju 38. Tako je za grudnjake standardna osnovna veličina u modnoj industriji 75B, a za gaćice 38 (75B odgovara veličini 38). 


2. Pripremanje kolekcije traje dulje od godinu dana

Kolekcija za iduće ljeto pregledana je i potvrđena najmanje godinu dana unaprijed. Organizirano je predstavljanje na manekenkama koje nose osnovne modele – prototipove, koji su već i sašiveni u veličinama 75B i 38. Kad su proizvodi potvrđeni, počinju testiranja. Ako je sve u redu, može se potom ta osnovna veličina smanjivati ili povećavati te dalje testirati.

Za jednu kolekciju (proljeće/ljeto ili jesen/zima) treba izraditi mnogo proizvoda u različitim veličinama. Svaka kolekcija ima više linija, svaka linija više serija, svaka serija više proizvoda i svaki proizvod može biti u više boja. Riječ je o rublju, spavaćem programu, kupaćima... Za žene, muškarce i naše najmlađe. Možete li zamisliti o kolikoj je brojci riječ?

Primjer – ovogodišnja kolekcija proljeće/ljeto 2021. izrađena je u oko 3500 različitih veličina. 


3. Svi proizvodi ne moraju biti na raspolaganju u svim veličinama

Svi krojevi i materijali nemaju ista svojstva i ne podnose isti izgled. Čipka i elastika se ponekad ne rastegnu dovoljno i neki krojevi u 75B i 38 ispadnu prekrasni, dok u većim veličinama neki detalji nisu dovoljno izraženi. Teže je postići i elegantnu prozirnost. Kako bi grudnjaci i gaćice ženama odgovarali, ostaju u ponudi do optimalne veličine koja osigurava udobnost i lijep izgled.

 Ah, opet te mršavice


4. Izbor manekenki

Sada znate da su prvi proizvodi uvijek sašiveni u veličinama 75B i 38. Prilikom prvog fotografiranja sudjeluju, dakle, manekenke s takvim mjerama. Izabrane nisu premršave, nego imaju lijepe obline i pun dekolte kako bi na njima rublje dobro izgledalo.

Znate i da se najprije naprave uzorkovni prototipovi, koji se fotografiraju na manekenkama. Realna kolekcija prilikom prvog fotografiranja zapravo uopće još ne postoji. Unatoč tome, određeni se modeli najprije sašiju u većim veličinama i njih se fotografira.

Jeste li znali?

• Naše manekenke su prilično visoke, stoga izgledaju vitkije. Isti će proizvod na ženi visokoj 165 cm izgledati potpuno drukčije.
• Manekenke za rublje su među »punijim« manekenkama. Klasična manekenka za gornju odjeću često nema grudi ni za košarice A.

 


 

Ukoliko biste željeli surađivati s nama i pokazati kako dobro izgledate u našem rublju, pozivamo vas da nam pošaljete svoju kratku prezentaciju s fotografijama na [email protected].

© 2023 Lisca d.o.o. Sva prava zadrzana.