#LiscaInspire - Andreja: »Menopauza – daleko od ikakve pauze!«

import-hr
9. prosinca 2021.
Andreja je u onim godinama kad se neki prestraše kako dalje. Kad si počnu postavljati ograničenja koja bi im nalagale godine. Ali zašto?

S vama dijelimo njezino razmišljanje – možda se u njemu nađete, a možda vas nadahne; za onda kada u tom razdoblju ostanete sami.


»Žena sam koja je ove zlatne jeseni napunila zlatnih, gotovo već briljantnih 55 godina. Dakle, dolazim iz prošlog stoljeća, ma tisućljeća, kad su psi još glodali kosti i mačke pile mlijeko. Rodila sam se u godini vatrenog konja po kineskom horoskopu i u razdoblju zodijačkog znaka Škorpiona – fatalnije vjerojatno ne bi moglo biti! I zaista, u životu mi se često događaju stvari vrijedne najsmionijih scenarija. Možda kasnije u životu napišem knjigu, ali ne još, događa mi se još previše zanimljivih stvari i zaista nemam vremena. Inače je i moj život, baš kao svačiji život, pun svakakvih uspona i padova, nakon kojih uvijek treba hrabro ići naprijed.

Lisca Inspire Andreja

Moja je obitelj tipična slovenska obitelj: muž, dvoje djece, pas i mačak. I dok smo sa starijim sinom jedva izašli iz puberteta, kod drugog nas prave orgije pubertetskih hormona tek očekuju. Tako da zaista nemam vremena, niti si to mogu priuštiti, da ostarim. U ovom životnom razdoblju rijeka života polagano se, istina, počinje smirivati, no svi moji bližnji još uvijek nalažu živahan tempo života.

Ujedno sam i žena koja već ozbiljno koketira s razdobljem menopauze, koje sama nazivam razdobljem kasnog ljeta, nikako još jeseni. Svaka žena koja prolazi ili je prošla kroz menopauzu zna kako zahtjevno i nepredvidivo zna biti ovo novo životno razdoblje. Već sami hormoni, odnosno njihov gubitak, znaju biti i te kako zamorni. A još suptilniji je onaj dio kad žena počinje (ili barem tako misli) gubiti ljepotu, ženstvenost, gracioznost… I da, kao odraz menopauze – gotovo me posvuda prati lepeza radi valunga.

»Još ću jednom ponoviti: nemam vremena ostatjeti niti kukati nad menopauzom i na nju ne gledam kao na kraj ženstvenosti. Istina je, tijelo više ne sluša kao prije. Sa pedeset, naime, od svog tijela ne možeš tražiti da funkcionira kao što je sa dvadeset i treba biti svjestan da su jedine konstante u životu promjene, kojima se treba prilagoditi. Stoga razdoblje menopauze prihvaćam kao promjenu koja donosi obilje prigoda da se počneš više posvećivati sebi i počinješ hvatati ritam s kvalitetijim stilom života.«

Lisca Inspire Andreja

Za moju fizičku i psihičku kondiciju uglavnom je zaslužna moja kujica, labradorica Bučka, koja mi pruža bezuvjetnu ljubav, osigurava dnevne šetnje i pruža mi poglede koji su vrijedni čišćenja dlaka u stanu. A naš je mačak Štefuc više moj osjećajni jastučić.

I u glavi si treba posložiti da ne treba pod svaku cijenu voditi rat i dramiti unutar sebe. U to spada i i više tisuća puta ponovljeno – život su jednostavni, mali užici koji nas podsjećaju na to da se za veselje i radost naprosto moramo pobrinuti sami. Ovo su već godine kad čovjek postaje mudriji – kažu. Zato sve manje osuđujem, sudim, gunđam, negodujem i sve više osluškujem, suosjećam. Radije se zahvalim, nasmijem se jer sam svjesna da svatko za sobom vuče svoj mali privatni pakao.

Lisca Inspire Andreja

I sada još o zadnjoj temi, koja uopće nije posljednja po važnosti – seksualnom životu. Istina je da želja po ljubavi nije više tako jaka. Ali, ako ste s partnerom kompatibilni i dopunjujete se, uz malo mašte večernji ulov dobre ljubavi ne bi smio izostati. Još od nekad vrijedi da muškarci traže kruha i igara (takvih i drukčijih), a žene romantike i udvaranja. Možete reći da sam staromodna, ali dolazim iz prošlog tisućljeća i to mi i priliči.

Mi žene ćemo u ovom razdoblju menopauze biti zadovoljne i samopouzdane budemo li se osjećale voljeno, lijepo i privlačno te još uvijek seksi, za što smo pozvane mi same, a prvenstveno naši partneri.

Stoga se zaklinjem na ljubav i humor koji su za dušu ono što su srce i pluća za tijelo! Menopauza – daleko je od ikakve pauze!

Mi mudre ženu u tom razdoblju života znamo da ako si same pozitivno ne začinimo život, tko će onda?! Osim Lisce, možda?«

#LiscaInspire

Lisca Inspire Andreja
© 2023 Lisca d.o.o. Sva prava zadrzana.